بست کلوب | بهترین باشگاه های ورزشی

معرفی بهترین باشگاه های ورزشی ایران و جهان

تاریخچه باشگاه فوتبال ملوان

تاریخچه باشگاه فوتبال ملوان بندرانزلی

باشگاه فرهنگی ورزشی ملوان نیروی دریایی بندر انزلی در سال ۱۳۴۸ و فقط در رشته فوتبال، با حمایت ناوبان کریم رستگاری راد (رییس وقت تربیت بدنی نیروی دریایی انزلی) و با مربیگری آقای بهمن صالح نیا که بازیکن تیم ملوان نیز بود، تاسیس گردید. صالح نیا که معلم ورزش مدارس انزلی بود تیم را با جمعی از شاگردان خود تشکیل داد. ملوان که کار خود را از مسابقات دانش آموزی کشور و مسابقات استانی شروع کرده بود طی مدت کوتاهی پا به عرصه لیگ دسته اول کشور گذاشت و از همان ابتدا با ارائه بازیهای زیبا و کسب نتایج شایسته، توجه همگان را به خود جلب نمود. ملوان از سال ۵۲ به بعد در تمام ادوار لیگ ایران حاضر بود و تنها در سال ۷۵ بود که برای اولین بار در مسابقات لیگ فوتبال سقوط را تجربه کرد. ملوان در سال ۷۸ برای دومین بار سقوط کرد. آنها برای سومین بار در سال ۸۱ به دسته اول سقوط کردند. با اینحال یک کارنامه مثبت برای همیشه از ملوان در تاریخ فوتبال ایران ثبت شده‌است، ملوان تا سال ۸۰ بهترین تیم شهرستانی تاریخ لیگ ایران بوده‌است. گرچه بعد از آن سپاهان و فولاد ملوان را به پله سوم سکوی افتخار شهرستانیها بردند اما هنوز ملوان با کسب سه عنوان قهرمانی در جام حذفی کشور و چهار نایب قهرمانی، دو مرتبه حضور در بازیهای آسیایی و کسب عناوین متعدد بهترین شهرستانی در لیگ ایران و در جام تخت جمشید صاحب رکوردی قابل توجه در تاریخ فوتبال کشور است.

باشگاه ملوان با توجه به قدمت خود صاحب یک رکورد جهانی است. این باشگاه از بدو تاسیس تا به امروز تنها ۵ سرمربی را بالای سر خود داشته‌است که هر ۵ سرمربی سابقهٔ بازی با پیراهن ملوان را نیز در کارنامه دارند و همه آنها از اهالی بندر انزلی هستند.

مالکیت

باشگاه ملوان در سال ۱۳۹۱ خورشیدی به بخش خصوصی و به یکی از سرمایه داران و مدیران ورزشی ایران بنامحسین هدایتی دولابی واگذار گردید که هم اکنون مالک ۷۰ درصد از سهام باشگاه ملوان بندر انزلی است. وی تعیین کننده هیات مدیره باشگاه ملوان است و کلیه هزینه های این باشگاه ریشه دار را تامین میکند.
نیروی دریایی نیز که طی سالهای گذشته فعالیت ملوان، تنها مالک باشگاه ملوان بود در حال حاضر با حفظ ۳۰ درصد سهام کماکان برخی خدماتی را به این باشگاه ورزشی ارائه میکند. فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران امیر دریادار حبیب الله سیاری در این خصوص گفت: ۷۰ درصد از سهام باشگاه ملوان بندرانزلی هدیه نیروی دریایی ارتش به مردم انزلی بوده و مسئولان این شهر درباره واگذاری و فروش آن تصمیم گیرنده هستند. وی اعلام کرد: به دلیل این علاقه ۳۰ درصد سهام باشگاه ملوان توسط نیروی دریایی ارتش ج.ا.ا حفظ شده است، تا کماکان کمک های نیروی دریایی به این تیم با سابقه و ریشه دار کشورمان ادامه داشته باشد.

اسپانسر

بانک حکمت ایرانیان از تاریخ ۲۲ دیماه ۹۱ طی مراسمی اسپانسر جدید ملوان معرفی شد و از این پس عنوان و نماد بانک حکمت ایرانیان بر روی پیراهن باشگاه ملوان درج خواهد گردید.

سایر فعالیتهای باشگاه

در حال حاضر ملوان علاوه بر تیم فوتبال بزرگسالان دارای تیمهای فوتبال نونهالان مدرسه فوتبال، نوجوانان، جوانان، امید و فوتبال بانوان ملوان و تیمهای قایقرانی، بسکتبال و بوکس و نیز قایقرانی و فوتسال و فوتبال برای بانوان می‌باشد. بطوری که بیش از ۶۰۰ جوان در بندر انزلی زیر پوشش این باشگاه فعالیت می‌کنند.

قدمت فوتبال انزلی

به گفته تاریخ شناسان شهر ساحلی بندر انزلی جزو اولین شهرهایی بوده‌است که به این ورزش روی آورده‌ است. قدمت رقابتهای فوتبال در بندر انزلی به قبل از آغاز جنگ جهانی اول باز می‌گردد. تاریخ شروع فوتبال در ایران، به حدود یک قرن پیش باز می‌گردد یعنی زمانیکه یک گروه انگلیسی برای اکتشاف نفت در جنوب ایران عازم کشورمان شد. پس از حفر اولین چاه نفت در” مسجد سلیمان” به سال ۱۹۰۸، فوتبال به شکل جدی در این شهر دنبال گردید. چندی بعد همین اتفاق در” بوشهر” افتاد. شهروندان انگلیسی در اوقات فراغت با هیجان رودروی تیم‌های محلی کشورمان می‌ایستادند والبته این رقابت‌ها بیشتر حالت تفریحی داشت. فوتبال به تدریج درشهرهای دیگر ایران ازجمله بندرانزلی و بندرعباس در یک زمان حساس و تعیین کننده مطرح شد. قبل از شروع جنگ جهانی اول(۱۹۱۴) فوتبال در مدرسه آلمانی‌ها بازی می‌شد، اما بعد از خاتمه جنگ، کالج آمریکایی‌ها در تهران پیگیراین ورزش شد. همچنین مسابقاتی بین اعضای سفارتخانه‌های اروپایی درایران پایه ریزی و دنبال گردید. گسترش منظم فوتبال درادامه، مرزهای شهرهایی چون آبادان و مشهد را نیز در نوردید و جوانان بیشتری را به سوی این رشته ورزشی جلب کرد. باشگاه گیو بندر انزلی سومین باشگاه ورزشی در ایران است که در رشته هایی نظیر فوتبال، بوکس، والیبال و بسکتبال و… فعالیت خود را از سال ۱۳۱۹ آغاز کرده است. که توسط پهلوان عزیز وکیل منفرد قهرمان اولین دو ماراتن ایران تاسیس گریده است.

ملوان در فرهنگ عامه

در کمتر شهری از ایران فوتبال اینچنین با زندگی روزمره و کار مردم عجین است. کوچه پس کوچه‌ها، زمین‌های خاکی سواحل خیس و ماسه‌ای دریای کاسپی در شهر ساحلی بندر انزلی مهد پرورش بازیکنان بزرگی به فوتبال کشور بوده‌است. از کاپیتان اسبق تیم ملی مرد اخلاق فوتبال ایران مرحوم سیروس قایقران، تا غفور جهانی ملقب به شیر گیلان که با گل تاریخی خود برای اولین بار تیم ملی فوتبال ایران را همانند نامش جهانی کرد تا آرژانتین ۱۹۷۸ اولین حضور ایران در بازیهای جام جهانی فوتبال باشد و تا بازیکنان بزرگی که به خاطر تعصب به پیراهن تیم شهرشان هرگز حاضر به پوشیدن پیراهنهای سرخابی نشدند. در انزلی تعصب به پیراهن هنوز حرف اول را می‌زند. ملوان نماد شهر انزلیست و ضربان قلب انزلی چی‌ها با بازیهای ملوان تنظیم می‌شود. کافیست در بندر انزلی دقایقی قدم بزنید همه جا نام و نشانه‌ای از ملوان و قایقران و فوتبال خواهید یافت. در اسامی مغازه‌ها در دیوار نوشته‌ها و حتی روی دیوارهای قهوه خانه‌ها.

هواداران ملوان

ملوان یکی از پر افتخارترین و محبوب ترین تیم‌های فوتبال ایران محسوب می‌گردد. هواداران پرشور ملوان حتی در بازیهای خارج از خانه نیز تیم محبوبشان را تنها نمی‌گذارند. فوتبال در شهر انزلی ریشه دوانده‌است و هواداران انزلی به خوبی فوتبال را می‌فهمند و به خوبی بازیهای تیم را آنالیز می‌کنند. شور و حال فوتبالی حاکم بر شهر انزلی بر عملکرد بازیکنان ملوان تاثیر زیادی دارد.

ورزشگاه خانگی ملوان بندرانزلی

استادیوم تختی بندر انزلی ورزشگاهی است که بازیهای رسمی ملوان در آن برگزار می‌شود. این استادیوم ۱۵۰۰۰ نفر ظرفیت دارد و بازیهای ملوان در لیگ برتر ایران نیز در این ورزشگاه برگزار می‌گردد. سالیان درازی است که هواداران ملوان در بندر انزلی از مسئولین شهر و استان درخواست نامگذاری ورزشگاهی به نام مرحوم سیروس قایقران کاپیتان فقید تیم ملی را دارند که تا به امروز این خواسته برآورده نشده‌است. از اینرو هواداران ملوان در حرکتی خودجوش نام ورزشگاه فعلی شهر خود را سن سیروس گذاشته‌ اند.

شهرآورد بندر انزلی

بندر انزلی تنها شهری در فوتبال ایران است که مرکز استان نیست و در زمانی صاحب دو نماینده در سطح اول فوتبال کشور شده‌است. استقلال بندرانزلی در سال ۶۶ توسط چند تن از بازیکنان معروف تیم ملوان مثل غفور جهانی، سیروس قایقران، رضا ویشگاهی و محمود پیشگاه هادیان با چند ستاره جوان مثل بهروز پرورش خواه و سیف ا… نجار محله، تشکیل گردید.

استقلال بندر انزلی بعدها با بازگشت چند ستاره‌اش به تیم ملوان مواجه شد اما قدرتنمایی اش با غفور جهانی را به عنوان سرمربی ادامه داد. آنها در سال ۶۸ در لیگ باشگاهی قدس حضور یافتند. بندر انزلی اولین شهر غیر مرکز استان است که صاحب شهرآوردی بود با دو تیم ملوان و استقلال انزلی.

ستارگان باشگاه فوتبال ملوان از ابتدا تا کنون

سیروس قایقران ، غفور جهانی ، رضا ویشگاهی ، محمد احمدزاده ، محمود پیشگاه هادیان ، بهروز پرورش خواه ، عزیز اسپندار ، فرهاد پورغلامی ، اکبر میثاقیان ، پایان رافت ، عارف محمدوند ، سید جلال حسینی ، حسن اشجاری ، حنیف عمران‌زاده ، ابراهیم صادقی ، افشین چاووشی ، هادی تامینی ، سید جلال رافخایی ، مازیار زارع ، پژمان نوری ، مهرداد اولادی ، غلامحسین بادامکی و …

افتخارات باشگاه فوتبال ملوان بندرانزلی

جام حذفی :

۳ بار قهرمانی در سال های : ۵۵-۱۳۵۴ ، ۶۶-۱۳۶۵ ، ۷۰-۱۳۶۹

۴ بار نایب قهرمانی در سال های : ۶۷-۱۳۶۶ ، ۶۸-۱۳۶۷ ، ۷۱-۱۳۷۰ ، ۹۰-۱۳۸۹

مطالب مشابه
ارسال دیدگاه جدید
از نوشتن دیدگاه های غیر مرتبط با پست جدا خودداری کنید.

دیدگاهی ارسال نشده است!